SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Vitajte na stránke SOŠ hotelových služieb a obchodu, ZVOLEN

PIEŠŤANSKÝ POHÁR ĽUDOVÍTA WINTERA 2017

 

V dňoch 10. a 11. apríla 2017 sa na pôde  Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch uskutočnil 1. ročník súťaže PIEŠŤANSKÝ POHÁR ĽUDOVÍTA WINTERA, doteraz známy ako MLADÝ SOMELIÉR. Tento rok škola usporiadala pod jednou strechou štyri súťaže,  a to Mladý someliér, Slovak barista cup junior, Junior tea tender a Junior chocolatier.

Naša škola sa zúčastnila na súťaži Mladý someliér, kde svoje zručnosti a vedomosti predviedli žiačky Marianna Murínová a Angelika Benešová z triedy III.H. V súťažnej kategórii Slovak barista cup junior našu školu reprezentovali žiaci Martina Rapcová a Rastislav Pertzian, tiež  z 3.H.

Súťaž MLADÝ SOMELIÉR začínala písomným testom, ktorý pozostával zo znalosti zákona o vinohradníctve a vinárstve, z poznania odrôd, vinohradníckych oblastí a podoblastí. Ďalšia časť súťaže bola senzorika, t. j. prirovnávanie vzoriek vína k príslušným odrodám. Túto časť  označili žiaci za najnáročnejšiu. V tretej časti súťaže si súťažiaci vylosovali jedlo, ku ktorému mali odporučiť vhodné víno a naservírovať ho pred 5-člennou komisiou. Touto časťou naše žiačky skončili.  Traja najúspešnejší žiaci postúpili do finálového kola, kde mali vo vínnej karte nájsť a opraviť chyby a servírovať šumivé víno.

Súťažilo 19 súťažiacich z rôznych odborných škôl zo Slovenska a Českej republiky. Dievčatá sa síce neumiestnili, ale zo súťaže odchádzali motivované, obohatené o nové vedomosti a skúsenosti v oblasti someliérstva.

Súťažiaci v SLOVAK BARISTA CUP JUNIOR mali v priebehu 10 minút pripraviť pre 2-člennú chuťovú porotu 2 cappuccina, 2 espressá a 2 rovnaké voľné nápoje podľa vlastného výberu. Povinná ingrediencia pri príprave voľného nápoja mala byť káva a sirup Monin, zvyšok už bol na fantázii a kreativite súťažiacich. Každého súťažiaceho pri príprave nápojov sledovala a hodnotila technická komisia. Ďalšou súťažnou kategóriou bolo nastavenie profesionálneho kávového mlynčeka. Výsledkom nastavenia mala byť správna hrúbka mletia na prípravu espressa v čo najkratšom časovom limite.

            Súťažilo 24 súťažiacich z rôznych odborných škôl z celého Slovenska a Českej republiky. Martina a Rastislav si v konkurencii skúsených baristov z viacerých hotelových akadémií počínali dobre. Aj keď nezískali cenu, bodovo sa nachádzali na 6. až  8. mieste, čo je pre nich motivácia naďalej pracovať na sebe a zdokonaľovať sa.

            Menovaní žiaci vzorne reprezentovali našu školu.

Mgr. Zdenka Cibuľová