Top Gastro SLOVAKIA 2017
Dňa 25.4. a 26.4.2017 sa v priestoroch Domu kultúry v Námestove konala súťaž Top Gastro SLOVAKIA 2017. Súťaž sa konala pri príležitosti 55. výročia založenia Súkromnej spojenej školy EDUCO (organizačná zložka Súkromná hotelová akadémia Námestovo). Usporiadateľská škola v spolupráci so Slovenskou barmanskou asociáciou a hlavným sponzorom súťaže KOFT, s.r.o, zorganizovali túto súťaž, na ktorej predviedli svoje zručnosti mladí barmani a baristi.
Súťažiaci v baristickej súťaži mali v priebehu 10 minút pripraviť pre porotu 2 cappuccina, 2 espressá a 2 rovnaké voľné nápoje podľa vlastného výberu. Povinná ingrediencia pri príprave bola káva a sirup Monin. Zvyšok už bol na fantázii a kreativite súťažiaceho. Ďalšou disciplínou bolo nastavenie profesionálneho kávového mlynčeka. Hodnotila sa správna hrúbka mletia na prípravu espressa v čo najkratšom čase. Súťažilo 24 súťažiacich z rôznych odborných škôl z celého Slovenska. Našu školu reprezentovala Martina Rapcová a Rastislav Pertzian z triedy III.H. Martina osadila šieste miesto a získala cenu poroty za najlepšiu techniku, Rastislav dvadsiate miesto.
Barmani súťažili v dvoch kategóriách - Short drink a Smoothie. V každej kategórii museli vymyslieť receptúru podľa stanovených podmienok a ukázať svoje zručnosti a odborné znalosti na javisku. Náš študent Berger Viliam z triedy IV.H súťažil v obidvoch kategóriách. Na prípravu vlastného nápoja mal v každej kategórii 7 minút. Krátky nápoj sa skladal z povinnej ingrediencie - vodky Finlandia limetka. Nápoj smoothie bol zeleninovo-ovocný, v ktorom dominantnou zložkou bola žerucha a ananás. Hodnotiaca komisia sa skladala z troch členov, ktorí prideľovali body za vystupovanie na javisku, správnu techniku miešania nápojov, čistotu pracoviska, chuťové vlastnosti nápoja a celkový dojem nápoja. Súťažilo 17 študentov nielen zo Slovenska, ale aj z Poľska. Aj napriek úsiliu nášho študenta sa, bohužiaľ, nedostal do finále, kde súťažili už len traja. Dostal sa však do strieborného pásma a získal mnoho skúseností a motivácie do ďalšej súťaže.
Naši žiaci nedosiahli stupne víťazov, ale získali motiváciu stále sa zdokonaľovať.
Mgr. Barbora Vajdová, Jozef Weis