Žilinská gastronomická jeseň 2017
V priestoroch žilinského Hotela Slovakia sa 22. novembra 2017 uskutočnil už 6. ročník gastronomickej súťaže Žilinská gastronomická jeseň, ktorú organizoval Žilinský klub kuchárov a cukrárov v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline.
Naši kuchári a cukrári sa rozhodli aj tento rok ukázať svoje kuchárske a cukrárske umenie.
V odbore kuchár boli vyhlásené tri súťažné disciplíny, a to studená kuchyňa, teplá kuchyňa a culinary cup junior team - TOP škola Slovenska. Bojovali sme vo všetkých disciplínach.
V studenej kuchyni nás zastupovali Samuel Poduška (III.K), Natália Gregušová (II.G) a Marián Bariak (III.G). Pripravili studenú slávnostnú misu pre 8 osôb s dvoma druhmi omáčok pod názvom Rybacie variácie. Naši nováčikovia získali striebornú medailu.
V teplej kuchyni školu reprezentoval Samuel Poduška. Jeho úlohou bolo pripraviť teplé jedlo pre 2 osoby s povinnou surovinou- kaprom obyčajným. Spomedzi 14 súťažiacich v kategórii junior sa náš žiak umiestnil na treťom mieste. V disciplíne TOP škola sme získali krásne tretie miesto.
Výbornú kvalitu, kreativitu a zručnosti predviedli aj naši cukrári. Súťažili v dvoch disciplínach. Žiačka Simona Urblíková (II.N) získala zlatú medailu za svoje mini dezerty-sladké jesenné potešenie. V artistike nás zastupovala žiačka Diana Vajsová (2.N) a vybojovala si takisto zlatú medailu za posledný jesenný kvet.
Bilancia po súťaži kuchárov a cukrárov viedla k spokojnosti- bronz, 2 striebra a 2 zlatá. Škola i súťažiaci môžu byť spokojní.