SOŠ hotelových služieb a obchodu ZVOLEN 

Telefón: +421-45-533 39 86 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy text Overenie odbornej spôsobilosti - text

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti - text

Dokumenty

Dokumenty, príručky - text

Olympiáda zo slovenského jazyka

Materinský jazyk je kľúčom k mysli a k srdcu.

Karel Alois Vinařický

 

Aj keď sa počas života naučíme množstvo iných jazykov, práve ten materinský je pre nás najvýznamnejší. Prostredníctvom neho sme poznávali svet a formovali svoje myslenie.  Cesta k spisovnej slovenčine nebola ľahká. Za to, že dnes môžeme rozprávať po slovensky, musíme poďakovať viacerým známym menám z minulosti.

Žltý kvietok nádeje – Deň narcisov - 7. apríl 2017 

 

„Jedným z najhlbších tajomstiev života je poznanie, že zmysel má iba to, čo robíme pre iných.“

 Lewis Carroll

 

Pred 21 rokmi odštartovala Liga proti rakovine unikátny projekt – dobrovoľnú zbierku, ktorú verejnosť pozná pod názvom  Deň narcisov. Symbolom tohto dňa sa stal žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami, ktoré bojujú so zákernou chorobou, akou je rakovinou. Aj takýmto spôsobom sa Liga proti rakovine snaží pomáhať onkologickým pacientom a ich rodinám.

Gastro Hradec Vitana Cup

Dňa 30. mareca 2017 sa v Hradci Králové v Českej republike konala súťaž Gastro Hradec Vitana Cup. Bol to už XXII. ročník národnej súťaže kuchárskeho a cukrárskeho umenia a XII. ročník Majstrovstiev republiky kuchárov a cukrárov. Súťaž usporiadala Asociácia kuchárov a cukrárov Českej republiky za podpory štatutárneho mesta Hradca Králové, Královohradeckého a Pardubického kraja. Na tejto súťaži sa stretlo vo všetkých kategóriách 211 súťažiacich.

Ako každý rok, tak aj tento rok sme sa s odborom cukrár zúčastnili tejto zaujímavej súťaže. Svoje zručnosti a fantáziu v cukrárskom umení predviedli Bc. Viera Sebíňová, vyučujúca odborných predmetov, a  Martina Struhárová, žiačka III. E triedy.

Po ohodnotení odbornej poroty exponátu z karamelu s názvom Jack a čarovná fazuľa sa Bc. Viera Sebíňová umiestnila na celkovom druhom mieste a získala bronzovú medailu. Získaná cena má pre súťažiacu veľký význam, nakoľko cestou na súťaž sa jej exponát rozpadol a celú noc ho musela prerábať.

Žiačka Martina Struhárová z III.E triedy vo svojej kategórii cukrár umelec junior bojovala s deviatimi súpermi a vybojovala si striebornú medailu za svadobnú tortu s motívom a názvom Postav dom, zasaď strom a ... Žiačku pripravoval na súťaž majster odborného výcviku Bc. Tomáš Mihalčík.

Všetkým blahoželáme, tešíme sa, že všetko dobre dopadlo, a prajeme si, aby sa nám aj naďalej tak dobre darilo.

Bc. Tomáš Michalčík

View the embedded image gallery online at:
http://soshotel.sk/index.php?start=77#sigFreeId9244823584

Xpert v umení čapovať 2017

V dňoch 28. a 29. marca 2017 sa konal 1. ročník Majstrovstiev Slovenska v čapovaní piva pod názvom XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ JUNIOR 2017. Súťaž organizovala Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch v spolupráci so spoločnosťou Heineken, a.s.

Súťažilo 34 žiakov zo sedemnástich odborných škôl z celého Slovenska. Na súťažiacich čakali dve súťažné disciplíny: načapovať tri pivá Zlatý bažant v časovom limite päť minút, prepláchnuť pivné trubky a naraziť sud s pivom v časovom limite päť minút. Súťažiacich sledovala a hodnotila odborná  komisia. Hodnotila sa technika čašníka pri čapovaní a správnom podávaní piva, čistota a hygiena na pracovisku, organizácia práce, dodržanie časového limitu a správne prepláchnutie pivných trubiek. Súčasťou súťaže bol aj vedomostný test z histórie a základnej terminológie prípravy piva.

Našu školu reprezentovali žiačky odboru hotelová akadémia, a to Simona Vranová zo IV.H. a Rebeka Juhászová zo IV. K. Dievčence si v silnej konkurencii  počínali veľmi dobre, ale do štvorčlenného finále sa nedostali. Menované žiačky sa okrem súťaže zúčastnili exkurzie v pivovare Heineken a mali možnosť degustovať sedem druhov pív a párovať ich s rôznymi jedlami. Odborné prednášky viedli šéfkuchár pivovaru Laco Hornáček  a hlavný sládok Karol France.

Žiačky mali možnosť naučiť sa  párovať jedlo a pivo a rozvíjať zručnosti pivného someliéra. V budúcej súťaži určite zabodujú a získajú cenu.

MOV Jozef Weis

View the embedded image gallery online at:
http://soshotel.sk/index.php?start=77#sigFreeId06b8c6208c

Majstrovstvá Slovenskej republiky v mejkape

Mejkap tento rok ovládol moderný Boho štýl. Ide o nekonvenčný štýl, ktorý hovorí: „Som slobodná! Som sama sebou!“ Pre tento štýl sú typické maxi šaty, háčkované odevy, džínsy, etno vzory, veľa doplnkov tyrkysovej farby. Moderný Boho štýl nepozná neónové farby, žiadny prehnaný podkladový mejkap. Ten zostáva v pozadí celého výzoru. Aj vlasy majú byť tak prirodzené, ako sa len dá.

BARISTA JUNIOR 2017 v Nových Zámkoch

V dňoch 21.3.a 22.3.2017 sa konal 9. ročník majstrovstiev Slovenska v príprave kávy a koktailu pod názvom BARISTA JUNIOR 2017. Súťaž organizovala Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch v spolupráci so školou baristu.

TRENDY BAROVÝ ČAŠNÍK 2017

Dňa 10. marca 2017 sa v priestoroch športového centra v Púchove konal 3. ročník súťaže TRENDY BAROVÝ ČAŠNÍK 2017. Organizátorom súťaže bol Klub mladého barmana a baristu pri SOŠ obchodu a služieb v Púchove v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, mestom Púchov, Školou baristu, Školou barmana a so sponzormi.

Kuchári na GASTRO CUP v Banskej Bystrici

Dňa 10. marca 2017 v Banskej Bystrici na treťom ročníku súťaže GASTRO CUP 2017 svoje zručnosti v kuchárskom umení predviedlo 17 súťažiacich. Súťaž mala zástupcov aj zo zahraničia, a to z Českej a Maďarskej republiky. Našu školu zastupovali žiaci odboru hotelová akadémia Filip Ľupták z triedy 3.K a Zuzana Gánovská z triedy 3.H.

Gastro Cup 2017

Dňa 10. marca 2017 sa v Banskej Bystrici  konala súťaž kuchárov a cukrárov - Gastro Cup 2017.  Súťaž usporiadal Klub cukrárov (SZKC). Na tejto súťaži nás zastupoval odbor cukrár v dvoch kategóriách.

Design by: www.diablodesign.eu