Natri si zdravie
Pod týmto heslom sa 3.a 4. novembra 2016 v SOŠ hotelových služieb a obchodu na Jabloňovej ulici vo Zvolene konali rozmanité akcie zamerané na propagáciu zdravej výživy. Žiaci študijného odboru hotelová akadémia súťažili v príprave pokrmov zo surovín zdravej výživy, ako sú tekvica a cuketa. Na pripravované pokrmy sa kládli vysoké nároky, museli byť nielen zdravé a chutné, ale museli zaujať svojou kreativitou, štipkou fantázie i úpravou na tanieri.
Odbornú porotu najviac zaujali 2 jedlá, ktoré sa umiestnili na 1. mieste – cuketové špagety s krémovou avokádovou omáčkou a lososom, ktoré pripravila Barbora Bakošová zo IV. H, a pikantná cuketová polievka so škoricovým hokaido chlebom, ktorú pripravila Simona Vranová, tiež zo 4. H triedy, študijného odboru hotelová akadémia. Špeciálnu cenu porota udelila pokrmu – tekvicové pyré s grilovanou cuketou na bazalkovom peste, grilovaný zubáč so šafranovým maslom, ktoré pripravil Vladimír Pleško, tiež zo 4. H triedy.
Žiaci všetkých učebných a študijných odborov odpovedali na otázky v dotazníku o zdravom stravovaní a zdravom životnom štýle tentoraz zameranom na desiatu. Výsledky ukázali, že mladí ľudia ešte nemajú v tejto oblasti vytvorené správne návyky.
Ako sa systematicky starať o svoje zdravie sa žiaci dozvedeli na besede s Radkou Bodnárovou, absolventkou našej školy, ktorá žiakom sprístupnila cenné informácie o pozitívnom vplyve užívania výživových doplnkov na prírodnej báze z aloe vera, o jeho účinku na celkové zdravie organizmu, jeho sústredenosť a výkonnosť.
Celá akcia sa mohla uskutočniť aj vďaka sponzorom (SCHREIBER Slovakia, s.r.o., Zvolen, ALFA BIO, s.r.o., Banská Bystrica, VEZOPAX – Štefan Mesároš Zvolen) a podpory školy, za čo im patrí poďakovanie. Veď vďaka ich štedrosti všetci študenti i zamestnanci školy mohli degustovať dobroty zo sortimentu zdravých potravín. Mohli ochutnať aj chutné nátierky, ktoré pripravili žiaci školy. Na ochutnávke nechýbali nátietky z mrkvy, červenej repy, zeleru, brokolice, tvarohu či tofu. Ponuku nátierok doplnila ochutnávka drobných sladkých maškŕt na desiatu, ako napr. bielkovinové bezlepkové koláčiky, celozrnné jabĺčkové muffiny, muffiny z ovsených vločiek, ovsené koláčiky bez múky či jablkový flapjack s makom. Informácie o ponúkaných produktoch podávali žiaci 5. ročníka hotelovej akadémie, ktorí všetkých zúčastnených motivovali k zdravému stravovaniu.
Boli to príjemné podujatia, opäť sa potvrdilo, že stravovať sa dá zdravo, ale aj chutne.