SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Vitajte na stránke SOŠ hotelových služieb a obchodu, ZVOLEN

TRENDY BAROVÝ ČAŠNÍK 2017

Dňa 10. marca 2017 sa v priestoroch športového centra v Púchove konal 3. ročník súťaže TRENDY BAROVÝ ČAŠNÍK 2017. Organizátorom súťaže bol Klub mladého barmana a baristu pri SOŠ obchodu a služieb v Púchove v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, mestom Púchov, Školou baristu, Školou barmana a so sponzormi.

Súťažilo sa v dvoch súťažných kategóriách. Súťaž v kategórii A bola pripravená pre študentov stredných odborných škôl a hotelových akadémií v odbore čašník, ktorí už mali skúsenosti zo súťaží a vedeli tvoriť kreatívne. Kategórie B sa mohli zúčastniť študenti stredných odborných škôl a hotelových akadémií v odbore čašník, ktorí sa ešte nezúčastnili akejkoľvek barmanskej a baristickej súťaže. V obidvoch kategóriách mali súťažiaci predviesť svoje zručnosti a odborné znalosti v troch disciplínach: pivný someliér, barman a barista.

Naši žiaci Viliam Berger zo 4.H a Rastislav Pertzian z 3.H súťažili v kategórii A. V disciplíne pivný someliér ich úlohou bolo načapovať dve porcie rezaného piva do 3 minút. Porota hodnotila techniku čapovania rezaného piva, mierku piva, výšku peny, hygienu pri práci a časový limit. V disciplíne barista mali v časovom limite 5 minút pripraviť  dve porcie espressa a dve porcie vylosovaného kávového nápoja  podľa základnej baristickej terminológie. Hodnotila sa kvalita espressa, technika prípravy vylosovaného kávového nápoja, spôsob podania, hygiena pracoviska, čas. V disciplíne barman mali samostatne zostaviť receptúru súťažného koktailu zo surovín, ktoré mali k dispozícii, a namiešať dve porcie koktailu do 5 minút. Hodnotila sa kvalita a kombinácia zvolených surovín, vyváženosť chuti, aróma, použitá technika a kreativita barmana, čistota a hygiena na pracovisku, dodržanie časového limitu.

Naši žiaci si merali svoje sily s 13 súťažiacimi. Snažili sa, predviedli svoje zručnosti, bohužiaľ, neumiestnili sa na žiadnom z udeľovaných miest. Rastislava Pertziana delil iba jeden bod k získaniu 3. miesta.

Viliamovi i Rastislavovi sa na súťaži veľmi páčilo, zo súťaže odišli motivovaní, s veľkou chuťou pracovať na sebe a zdokonaľovať sa, aby v budúcnosti mohli reprezentovať školu na odborných súťažiach.

 Mgr. Zdenka Cibuľová