SOŠ hotelových služieb a obchodu ZVOLEN 

Telefón: +421-45-533 39 86 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Archív

Baristický kurz

V dňoch 25., 26. a 27. 4. 2017 sme mali možnosť zúčastniť sa baristického kurzu v Škole kávy v Banskej Bystrici pod odborným vedením Stanislava Cibuľu. Počas týchto troch dní sme samozrejme vypili litre kávy, získali nové zážitky, na ktoré budeme dlho spomínať, ale hlavne sme si rozšírili naše vedomosti o pôvode, pestovaní, pražení, balení a samotnej príprave kávy. Celý čas nás sprevádzala tá neopísateľná vôňa kvalitnej čiernej kávy.

Prvý deň kurzu bol zameraný na teoretickú prípravu, počas ktorej sme zistili, akých chýb sme sa pri varení kávy doteraz dopúšťali. Na vlastné oči sme mohli vidieť, ako prebieha praženie kávových zŕn, ukázali sme si rôzne spôsoby prípravy kávy ako napr. French press, Aeropress, Chemex a hlavne sme si ujasnili, že neexistuje žiadne „presíčko“, „piccolo“, „malé či veľké presso“. Základom všetkých káv je Espresso, z neho dokážeme pripraviť Cappuccino, Latte Macchiatto či Espresso Lungo... Druhý deň prebiehala praktická časť, počas ktorej sme sa naučili správnu techniku penenia mlieka a ukázali sme si základy Latte Art, teda zdobenie kávových nápojov našľahanou mliečnou penou. Naše trasúce sa ruky, kanvička na mlieko a nekonečná trpezlivosť, to boli tri základné veci, pomocou ktorých sme mali vytvárať obrázky do kávy. Každým jedným pokusom to bolo čoraz dokonalejšie a ako malé deti sme sa tešili z akýchkoľvek tvarov, ktoré sa nám podarilo nakresliť. Tretí deň kurzu sme absolvovali teoretickú a praktickú skúšku, ktorú sme všetci úspešne zvládli a získali sme certifikát Barista Junior.

Na záver chceme ešte raz poďakovať p. Cibuľovi za nové skúsenosti, zážitky, za tri dni plné zábavy a za trpezlivosť, ktorú s nami mal.... Všetkým, ktorí tento kurz ešte neabsolvovali, ho určite odporúčame.

 Barbora Hrčáková & Terka Pálková, III.K