SOŠ hotelových služieb a obchodu ZVOLEN 

Telefón: +421-45-533 39 86 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Archív

PIEŠŤANSKÝ POHÁR

            Dňa 16.4. 2019 sa v priestoroch Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch konal 3. ročník súťaže Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera. Súťaž každoročne organizuje Hotelová akadémia v Piešťanoch v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom.

Súťaže sa zúčastnilo viac ako 20 škôl z vyše 100 žiakmi z rôznych kútov Slovenska a Českej republiky. Súťažilo sa v 5 kategóriách: Mladý someliér, Junior Tea Tender, Junior Chocolatier, Slovak junior barista cup a Barkultur Competition Junior.  Naši žiaci súťažili v dvoch kategóriách, a to Slovak Junior Barista Cup a Barkultur Competition Junior. Hodnotení boli porotcami, ktorí prideľovali body za hygienu, presnosť, techniku, garnitúru, celkový dojem nápoja, ale aj súťažiaceho ako celok (ako vystupuje za barom, kávovarom, či komunikuje s porotcami a publikom).

            V kategórii barista sa súťaže zúčastnila žiačka 4. ročníka Kristína Majerníková. Garantom súťaže bol Oldrich Holiš – Academy of Coffee Sereď. Súťažne pripravovala 2 porcie espressa, 2 porcie cappuccina a 2 porcie voľného nápoja s pridaním kávy. Druhá časť súťaže bolo nastavovanie mlynčeka na kávu. Žiačke sa darilo veľmi dobre a zo 42 súťažiacich v jej kategórii sa umiestnila na peknom 7. mieste. V kategórii barman nás zastupoval žiak 3. ročníka Ján Záslav. Garantom súťaže bol Ľuboš Rácz – Záhir club. Prvá časť súťaže pozostávala z tasting kola, v ktorom žiaci museli rozoznať rôzne zložky do miešaných nápojov – chuťou. V druhej časti žiak pripravoval vlastný miešaný nápoj FIZZ s použitím povinnej zložky Beefeater Gin, takisto museli zodpovedať na otázky z prednášky o Beefeater gine. V tejto kategórii súťažilo 21 študentov. Náš žiak sa, bohužiaľ, neumiestnil, ale aj napriek tomu odchádzal zo súťaže odhodlaný pracovať na sebe a aj naďalej reprezentovať našu školu.

            Zo súťaže sme odišli bez pódiového umiestnenia, no aj napriek tomu s dobrým pocitom z dobre odvedenej roboty. Žiaci sú motivovaní aj naďalej sa zdokonaľovať v oblasti barmanstva a baristiky a odhodlaní reprezentovať školu aj na ďalších súťažiach.

Mgr. Barbora Vajdová