Žilinská gastronomická jeseň 2019
Žilinský klub kuchárov a cukrárov SZKC v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline usporiadal už VIII. ročník súťaže Žilinská gastronomická jeseň, ktorá sa konala 8. novembra 2019 v Hoteli Slovakia.
Na tejto známej súťaži sa stretli juniori kuchári a cukrári zo stredných odborných škôl. Každý súťažiaci v odbore kuchár musel pripraviť predjedlo, ktoré si mohol pripraviť doma, na súťaži mal len naservírovať dve porcie hlavného jedla v časom limite 50 minút. Podmienkou pri príprave hlavného jedla bolo použiť tri povinné suroviny - mäso zveriny, slivky, kel - suroviny typické pre jeseň. Súťažiacich hodnotila 5-členná komisia, zložená z odborníkov z gastronómie, ktorá skonštatovala výbornú odbornú pripravenosť všetkých súťažiacich. Kritériá hodnotenia boli prísne, veď kvalita jedál tepelnej kuchyne je základom spokojnosti hosťa. Predmetom záujmu hodnotiacej komisie bolo využitie moderných pracovných postupov a využitie povinných surovín.
Našu školu v kategórii teplá kuchyňa vzorne reprezentoval žiak IV. H triedy Jakub Bohovic a získal striebornú medailu.
V odbore cukrár školu zastupovala žiačka z III.E triedy Viera Záchenská. Súťažila v kategórii C/3 – cukrárska artistika. Mladí cukrári vo svojom výstavnom exponáte museli použiť karamel, čokoládu, marcipán, perník, cukor a exponát mal mať minimálnu výšku 30 cm. Vierka získala striebornú medailu.
Menovaným žiakom gratulujeme za vzornú reprezentáciu školy a želáme ďalšie úspechy.
Mgr. Mária Kaľamárová