PRVENSTVO NA DANUBIUS GASTRO 2020
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a Štátny inštitút odborného vzdelávania pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky organizoval 23. januára 2020 v Bratislave v rámci Medzinárodného veľtrhu gastronómie 9. ročník celoštátnej súťaže hotelových akadémií a stredných odborných škôl v odbore kuchár pod názvom Finále Gastro Junior Skills Slovakia.
Finálového kola súťaže sa zúčastnilo 6 študentov, ktorí postúpili zo semifinálového kola súťaže konaného dňa 26. novembra 2019 v Nových Zámkoch. Cieľom súťaže bolo vytvorenie moderného slovenského jedla a propagáciu slovenskej gastronómie. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť štyri porcie moderného teplého jedla s prílohou v časovom limite 150 minút.
Prvých 30 minút si musel každý súťažiaci vylosovať základnú surovinu – mäsovú zložku a potom vypracovať receptúru zo surovín, ktoré si vybrali z mystery boxu. Po vypracovaní receptúry v časovom limite 120 minút súťažiaci začali pripravovať nimi navrhnuté jedlo. Správnosť postupu prípravy jedla, dodržiavanie hygieny a prípravu misy enplacu hodnotila technická komisia a chuť, vôňu, vzhľad, kreativitu, náročnosť prípravy hodnotila degustačná komisia. Obidve komisie boli zložené z popredných slovenských gastronómov. Súťažiaceho pripravovali Mgr. Mária Kaľamárová a Bc. Vladimír Staššák.
Našu školu vo finálovom kole zastupovali dvaja žiaci zo IV.H triedy. Súťažiaci Gabriel Nevlazla a jeho pomocník Jakub Bohovic. Základnou surovinou nášho súťažiaceho boli kačacie prsia, ktoré doplnil karfiolovým pyré, raviolou plnenou bryndzovo--orechovou plnkou, maslovou zeleninou a špenátovou špongiou. Spomedzi 6 súťažiacich sa náš žiak umiestnil na prvom mieste s počtom bodov 96.
Súťažiacemu a jeho pomocníkovi ďakujeme za vzornú a zodpovednú reprezentáciu našej školy.
Mgr. Mária Kaľamárová