SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Olympiáda v  nemeckom jazyku

Dňa 13.11.2019 si naši žiaci opäť raz zasúťažili  v cudzom jazyku a zmerali si svoje sily na 30. ročníku  Olympiády v nemeckom jazyku. Tento rok sa do súťaže zapojilo 16 žiakov našej školy a súťažilo sa v 3 kategóriách.

 

Súťažné kategórie a ich víťazi:

Kategória 2.A – žiaci 1. a 2. ročníka hotelovej akadémie a obchodnej akadémie

1.Erik Suchý – II. A

2.Michaela Hanesová – I.H

3.Rebecca Michnová – I.H

 

Kategória 2.B – žiaci 3., 4. ročníka hotelovej  a obchodnej akadémie a 5. ročníka hotelovej akadémie

1.Bianka Hodúľová– V.H

2.Radka Havlíková– IV.H

3.Laura Lvomská– III.A

 

Kategória 2.D – žiaci 1.- 4. ročníka strednej školy

1.Simona Murinčeková– III.A

2.Tereza Pocklanová– III. A

3.Alexandra Kováčová- II.A

 

Všetkým účastníkom ďakujeme, víťazom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole dňa 16. 01.2020.

Viel Spaß!

Žilinská gastronomická jeseň 2019

Žilinský klub kuchárov a cukrárov SZKC v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline usporiadal už VIII. ročník súťaže Žilinská gastronomická jeseň, ktorá sa konala 8. novembra 2019 v Hoteli Slovakia.

         Na tejto  známej súťaži sa stretli juniori kuchári a cukrári zo stredných odborných  škôl. Každý súťažiaci v odbore kuchár musel pripraviť predjedlo, ktoré si mohol pripraviť doma, na súťaži mal len naservírovať dve porcie hlavného jedla v časom limite 50 minút. Podmienkou pri príprave hlavného jedla bolo použiť  tri povinné suroviny - mäso zveriny, slivky,  kel -  suroviny typické pre jeseň. Súťažiacich  hodnotila 5-členná komisia, zložená z odborníkov z gastronómie, ktorá skonštatovala výbornú odbornú pripravenosť všetkých súťažiacich. Kritériá hodnotenia boli prísne, veď kvalita jedál tepelnej  kuchyne je základom spokojnosti hosťa. Predmetom záujmu hodnotiacej komisie bolo využitie moderných  pracovných postupov a využitie povinných surovín.

Našu školu v kategórii teplá kuchyňa vzorne reprezentoval žiak IV. H triedy Jakub Bohoviczískal striebornú medailu.  

V odbore cukrár školu zastupovala žiačka z III.E triedy Viera Záchenská. Súťažila v kategórii  C/3cukrárska artistika. Mladí cukrári vo svojom výstavnom exponáte museli použiť karamel, čokoládu, marcipán, perník,  cukor a exponát mal mať minimálnu  výšku 30 cm. Vierka získala striebornú medailu.

Menovaným žiakom gratulujeme za vzornú reprezentáciu školy a želáme ďalšie úspechy.

Mgr. Mária Kaľamárová

PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ DÁMY 2019

V dňoch 5. a 6.novembra 2019 sa v Prievidzi uskutočnil 7. ročník celoslovenskej baristickej juniorskej súťaže PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ DÁMY. Organizátorom súťaže bola Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza v spolupráci s mestom Prievidza a so Školou baristu.

Súťaže sa zúčastnilo 20 mladých baristov z rôznych odborných škôl z celého Slovenska. Súťažiaci mali v priebehu 10 minút pripraviť pre 3–člennú chuťovú porotu 2 espressa, 2 cappuccina a 2 rovnaké voľné nápoje podľa vlastného výberu. Povinná ingrediencia vo voľnom miešanom nápoji bola káva espresso, ostatné už bolo na kreativite súťažiaceho.  Každého súťažiaceho pri príprave nápojov sledovala a hodnotila technická komisia. Hodnotila sa technika baristu pri práci s kávovarom a mlynčekom, správne extrahovanie a objem espressa, spôsob, akým speňuje mlieko, čistota a hygiena na pracovisku, organizácia práce, dodržanie časového limitu. Chuťová komisia hodnotila kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, arómu, použitú techniku, kreativitu, vystupovanie, slovnú prezentáciu nápoja. Súčasťou súťaže bol aj vedomostný test o káve, o histórii Prievidze, ako aj o všeobecnom spoločenskom prehľade, ktorý bol bodovo hodnotený.

Našu školu reprezentovali žiaci Jakub Ševčík a Jakub Vreštiak z triedy IV. H. Žiaci si v konkurencii skúsených baristov z viacerých hotelových akadémií počínali veľmi dobre. Jakub Vreštiak získal krásnu cenu za najlepšie espresso.

Žiaci si odniesli zo súťaže aj veľa nových poznatkov a skúseností.

Mgr. Jana Lipnická

Design by: www.diablodesign.eu