SOŠ hotelových služieb a obchodu ZVOLEN 

Telefón: +421-45-533 39 86 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Pomáhali sme deťom a chorým na sklerózu multiplex

„Komukoľvek môžeš pomôcť, pomôž mu rád, i celému svetu! Už dávno sa hovorí, že slúžiť a pomáhať sú vlastnosti vznešených pováh.“  Jan Amos Komenský

A naši študenti pomáhali tento týždeň deťom v rámci verejnej zbierky Týždeň modrého gombíka, ktorú každoročne organizuje UNICEF. Tradične sa zbierka koná každý rok v druhom májovom týždni. Naši študenti vyrazili do ulíc 14. mája 2018. Vyzbierané peniaze aj tohto roku poputujú na Ukrajinu, kde deti kvôli vojnovému konfliktu dospeli skôr, ako mali. Peniaze im majú aspoň na chvíľu vrátiť detstvo, na ktoré majú právo.  

Najlepší kuchár v Tatrách

Tatranský klub a SZKC vyhlásili súťaž o najlepšieho Tatranského kuchára 2018, ktorá sa konala 09.05.2018 na Štrbskom plese v gastronomickom komplexe lyžiarskeho areálu Slalom Restaurant.

Súťaž pozostávala z dvoch kôl. Prvé kolo bolo výberové, kde súťažiaci museli zaslať záväznú prihlášku s vypracovanou kalkuláciou na 3 porcie. Povinnými surovinami pri tvorbe jedla boli jahňacie mäso, lesné huby, bryndza.

Druhé kolo bolo finálové. Do finálového kola  postúpili aj naši súťažiaci, a to Bernadeta Labudová III.H a Gabriel Nevlazla II.K.  Spomedzi 17 účastníkov súťaže v kategórii Junior sa umiestnili na popredných priečkach. Bernadeta Labudová obsadila prvé, zlaté miesto. Pripravovala jahňací chrbát sous vide, zemiakovú fučku s bryndzou,  hubovo-fazuľové ragú a krém z medvedieho cesnaku. Žiačku na súťaž pripravovala hlavná MOV  Mária Kaľamárová. Len jeden bod ju delil od absolútnej víťazky súťaže o najlepšieho Tatranského kuchára. Gabriel Nevlazla sa zúčastnil kuchárskej súťaže po prvýkrát. Pripravoval jahňací chrbát v hríbovej kruste, bryndzovú raviolu,  hráškovo-reďkovkové pyré, maslovú zeleninu. Bolo to pre neho niečo nové, ale nesklamal. Umiestnil sa na treťom, bronzovom mieste. Žiaka na súťaž pripravoval Bc. Vladimír Staššák.

Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

Mgr. Mária Kaľamárová

Prijímacie konanie 2018

Zápis prijatých uchádzačov bude dňa 24.5.2018 od 9.00 do 16.00 hod. v budove školy.

Ak sa vám výsledky nenačitajú použite REFRESH, klávesová skratka (CTRL+R)

Vedomostná súťaž o druhej svetovej vojne a SNP

Oblastná organizácia SZPB každoročne organizuje súťaž pre žiakov základných a stredných škôl, v ktorej súťažiaci preukážu svoje vedomosti o druhej svetovej vojne a Slovenskom národnom povstaní.

V priestoroch Mestského úradu vo Zvolene sa 4. mája 2018  konalo oblastné kolo súťaže. Okres Zvolen reprezentovali žiaci našej školy Martina LapínováSimona Murinčeková z II. H a Jozef Ďuriš z II. A. Všetci zúčastnení sa na súťaž pripravovali zodpovedne, vedomosti gymnazistov z Detvy a Krupiny však boli lepšie.

Výsledky:

  1. miesto Gymnázium Detva
  2. miesto Gymnázium Krupina
  3. miesto SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen

Víťazom blahoželáme, našim žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

View the embedded image gallery online at:
https://soshotel.sk/index.php?start=22#sigFreeIdcbfeb4ff61

Úspech v Púchove

Dňa 3. mája 2018 žil Púchov 4. ročníkom súťaže TRENDY BAROVÝ ČAŠNÍK 2018, ktorú organizovala SOŠ obchodu a služieb v Púchove v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, mestom Púchov,  Školou baristu, Školou barmana a sponzormi.

Súťaž prebiehala v dvoch súťažných kategóriách. My sme súťažili v kategórii B, kde nás reprezentovali žiačky Soňa Balková a Kristína Majerníková z odboru hotelová akadémia. V disciplíne barista mali v časovom limite 5 minút pripraviť 2 porcie espressa a 2 porcie vylosovaného kávového nápoja  podľa baristickej základnej terminológie. Hodnotila sa kvalita espressa, technika prípravy vylosovaného kávového nápoja, spôsob podania, hygiena pracoviska a čas. V disciplíne barman mali žiaci miešať nápoje na rýchlosť technikou shake. Súťažili proti sebe vždy dvaja súťažiaci, ktorí pripravovali určený nápoj  (2 porcie) v miešacom pohári a v šejkri. Hodnotilo sa dodržanie postupu prípravy nápojov, výsledný vzhľad nápoja, rozhodujúci bol čas. Naše žiačky si na svojej prvej súťaži počínali veľmi dobre. Soňa Balková sa umiestnila na 3. mieste a Kristína Majerníková získala 1. miesto.

Žiačky sa vracali zo súťaže povzbudené a motivované pracovať na sebe, aby aj v budúcnosti mohli reprezentovať školu na odborných súťažiach.

Mgr. Zdenka Cibuľová

View the embedded image gallery online at:
https://soshotel.sk/index.php?start=22#sigFreeIded130749d8

Gastro Cup 2018

  Dňa 13.apríla 2018 sa v Banskej Bystrici v príjemnej atmosfére konal  4. ročník prehliadky kuchárskeho   umenia Banskobystrický GASTRO CUP 2018 – Kuchár JUNIOR. Súťaž sa konala v priestoroch Hotela Lux.

Našu školu na tejto súťaži reprezentoval žiak odboru hotelová akadémia Denis Štefánek zo IV.H. Tentokrát ho čakalo v časovom limite vykostiť rybu – sumčeka afrického a pripraviť  dve  porcie moderného súťažného jedla s prílohou. Každý súťažiaci mal k dispozícii pracovné miesto, ktoré bolo vybavené  konvektomatom, indukčnou platňou a ostatnými pracovnými pomôckami. Denis Štefánek sa na tejto súťaži umiestnil na treťom mieste.

Denis, ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

View the embedded image gallery online at:
https://soshotel.sk/index.php?start=22#sigFreeIdc9928fa81a

Úspešná Mozaika

Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave vyhlásila celoslovenskú súťaž študentských časopisov s názvom Ako identifikovať a brániť sa účinkom falošných správ a mediálnych manipulácií.  Všetky súťažné práce hodnotila 5 členná porota zložená z odborníkov pôsobiacich v mediálnej oblasti. Ocenené boli tematické čísla školských časopisov a krátke videá zamerané na problematiku šírenia fake news,  propagandy a mediálnej manipulácie. Do súťaže sa zapojil aj školský časopis Mozaika.

Tretie miesto v súťaži pripadlo vysokoškolákom z Fakulty masmediálnej komunikácie v Trnave, druhé miesto  získalo Gymnázium z Pezinka. A naša Mozaika? Tá si zo Smoleníc odniesla prvé ocenenie! Porota bola pozitívne prekvapená zručnosťami žiakov našej školy a jej členovia vyjadrili veľkú spokojnosť s obsahom a grafikou časopisu. Srdečne povzbudili našich študentov k ďalšej novinárskej činnosti.

Cenu za všetkých prevzali 24.apríla na zámku v Smoleniciach  študentky Martina Lapínová, zástupkyňa šéfredaktorky, Natália Vilhančeková, autorka obálky.  Gratulácia a vďaka za toto špeciálne číslo patrí aj žiakom 1.Z, 1.A, 1.H a vyučujúcim informatiky - pani Peničkovej a pani Paulovčíkovej, ako aj vedúcej krúžku Mozaika – pani Stašekovej.

View the embedded image gallery online at:
https://soshotel.sk/index.php?start=22#sigFreeIdfb40a8d8a6

BrilianTTová učebná pomôcka

Na Smolenickom zámku sa 24.apríla zišli domáci aj zahraniční odborníci z médií a marketingu na konferencii Megatrendy a Médiá. Súčasťou konferencie bolo odovzdanie ocenení  BrilianTT základným, stredným a vysokým školám za podporu inovácií vo vzdelávaní. Publikácia Regionálna gastronómia Slovenska (zostavili Ing. Motošková, Ing. Sotáková, slovníkovú časť Mgr. Ladomerská ) získala prvé miesto spomedzi stredných škôl celého Slovenska.

Odozva  na túto inovatívnu učebnú pomôcku bola v diskusnom fóre veľmi pozitívna. Porota vyzdvihla profesionálne spracovanie, zaujímavý obsah knihy a jej zameranie nielen  na miestnu kuchyňu, ale aj na tradície a kultúrne pozadie jednotlivých regiónov Slovenska. Cenu prebrala zástupkyňa školy PaedDr. Hrnčiarová a PhDr. Lokšová  Piatrovová.

Krátku reportáž a rozhovor s pani Hrnčiarovou si môžete pozrieť na:  https://www.youtube.com/watch?v=1Ks8BQtPx4Q

View the embedded image gallery online at:
https://soshotel.sk/index.php?start=22#sigFreeIdedc520496b

Svet jedál a nápojov - PČOZMS

V dňoch od 19.marca do 27.marca 2018 prebiehala na našej škole praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky študijného odboru hotelová akadémia. V tomto školskom roku nás žiaci previedli rôznymi krajinami a regiónmi Slovenska. Prvá destinácia boli Sebechleby, kde nás očarili tradičné jedlá v modernom štýle. Ďalšou destináciou bolo nádherné Japonsko -Kekko so svojou kultúrou i zvykmi v duchu tradícií. Po exotike nasledovalo Horehronie – Brusno. Hostia mohli v pokojnej relaxačnej atmosfére degustovať jedlá zdravej výživy. Po oddychu sme zavítali do popového sveta Michaela Jacksona s nezabudnuteľnými piesňami a životným štýlom. Oblasť Tokaja bola prezentovaná v závere týždňa  dobrými vínami a typickými jedlami pre danú oblasť. Na začiatku ďalšieho týždňa sme zavítali do Mexika s tradičnými sombrérami a rôznou ponukou jedál a nápojov. Záver praktických skúšok bol venovaný Márii Terézii, obdobiu, v ktorom žila, a podávaniu jedál a nápojov, ktoré obľubovala.  Žiaci sa veľkolepo zhostili pozície manažérov a zorganizovali nezabudnuteľnú slávnostnú hostinu. Hostia odchádzali plní zážitkov z jedál a z nápaditého animačného programu, ktorý bol súčasťou každej slávnostnej hostiny.

Žiaci ukázali svoje vedomosti, zručnosti i kreativitu.

Držíme im palce, aby ich teoretická časť odbornej zložky maturitnej skúšky prebehla tak úspešne.

Projekt The Cooperating Tourism Spider

V termíne od 09.04. do 13.04. 2018 sme na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene odštartovali  piate medzinárodné stretnutie partnerských škôl projektu The Cooperating Tourism Spider, ktorého cieľom je zefektívniť vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti cestovného ruchu. Na našej škole sme privítali 30 žiakov a ich učiteľov z troch krajín - Rakúska, Českej republiky a Lotyšska. Témou týždňa bola gastronómia.

Rekordný Deň narcisov 2018

„Človek dostáva odmenu za dobrý skutok, ktorý vykonal už  v radosti, ktorú za to cíti.“

Lev Nikolajevič Tolstoj

Podľa starej povery sa hovorí, že piatok trinásteho je nešťastný deň. A tohtoročný Deň narcisov pripadol práve na piatok 13.4. Zdalo sa, že skutočne sa potvrdí stará povera, pretože ráno nás privítala zamračená obloha a začalo pršať. Počasie nás neodradilo a naše dobrovoľníčky a dvaja dobrovoľníci sa vydali do ulíc Zvolena rozhodnutí, že prekonajú nepriazeň počasia a podporia tento jedinečný projekt. 13. apríl sa stal pre nich úspešný, pretože Deň narcisov je na našej škole tradíciou a naši dobrovoľníci sa ho zúčastňujú pravidelne, ale tento rok bol pre nás výnimočný a dvojnásobne rekordný. Prvým rekordom bola tohtoročná celková suma, ktorú sme vyzbierali – 1204, 88 € a druhý rekord urobili naše „novicky“ Monika Rusnáková a Timea Kvaššayová, členky onkologického krúžku, pretože sa im podarilo vyzbierať 560 €. V našej histórii zbierok takúto sumu nenazbierala ešte ani jedna dvojica. Tým, že sme sa zapojili do  Dňa narcisov a pripli si žltý kvietok, vyjadrili sme spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou.

Krehký narcis má aj veľkú silu, pretože každoročne spojí na Slovensku tisícky ľudí, ktorí sú ochotní podporiť symbolickou kúpou narcisu onkologických pacientov a ich rodiny.

View the embedded image gallery online at:
https://soshotel.sk/index.php?start=22#sigFreeId92b792c013

Design by: www.diablodesign.eu