SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

FOURFEST 2023 A NAŠE VÝHRY

Aká by mala byť vaša vytúžená dovolenka? Aktívna, exotická, domáca,  pohodová, luxusná?  

Práve MOJA  VYTÚŽENÁ DOVOLENKA bola ústrednou témou 14. ročníka medzinárodného festivalu krajín V4  FOURFEST- EUROAKADEMIK GASTRO 2023, ktorý sa konal 18.5.2023. Tradičná súťaž organizovaná Banskobystrickým samosprávnym krajom a SOŠ hotelových služieb v Rimavskej Sobote bola aj tento rok  zaujímavým súťažným aj kultúrnym podujatím. Zúčastnilo sa jej takmer 170 súťažiacich z 36 škôl zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Súťažili v rôznych oblastiach a kategóriách. Našu školu reprezentovali viacerí žiaci a zapojili sa hneď do niekoľkých disciplín.

Boli všade a žali úspech za úspechom. A tu sú výsledky. 

V odbore KUCHÁR nás reprezentoval žiak III.H triedy Roman Šuchma. Jeho úlohou bolo v časovom limite  60 minút pripraviť moderné jedlo pre dve osoby, kde základnou povinnou surovinou bol filet z lososa o hmotnosti 200g. Okrem základnej suroviny bolo povinnosťou použiť olej značky JUVAMED.  Hodnotiaca komisia bola zložená z odborníkov z  praxe. Kritériá hodnotenia boli prísne, veď predsa kvalita tepelnej  úpravy je základom spokojnosti hosťa. Predmetom záujmu hodnotiacej komisie bolo využitie moderných  pracovných postupov a kulinárskych úprav. Roman pod prísnym dohľadom certifikovaných komisárov si počínal veľmi dobre. Spomedzi 21 súťažiacich sa umiestnil v zlatom pásme a nakoniec bol vyhlásený aj ako absolútny víťaz súťaže

V súťaži SOMELIÉROV, ktorej odborným garantom bola Asociácia someliérov Slovenskej republiky a sponzorom súťaže Víno Matyšák, súťažilo 10 mladých someliérov  z piatich škôl zo Slovenska. Nás zastupovali Viktória Bariaková z triedy V.H a Martina Štefková z triedy III.H. Súťaž bola rozdelená na 2 časti. Prvá časť pozostávala z písomného testu, ktorý obsahoval otázky z vinárskeho zákona a z vedomostí, ktoré majú žiaci ovládať z učebných osnov hotelových akadémií.  Druhá časť bola praktická a žiaci preukazovali svoje zručnosti pri stole hosťa, čiže dekantáciu červeného vína v časovom limite 8 minút. Pri každom súťažiacom hodnotili zručnosti dvaja porotcovia. Do finále postupovali prví štyria súťažiaci, ktorí dosiahli najlepšie výsledky z písomnej a praktickej časti.  Finále pozostávalo zo servisu šumivého vína. Žiaci mali na prezentáciu, servis a dodržiavanie pravidiel pri servírovaní časový limit 6 minút. Veľmi pekné výsledky dosiahla Viktória Bariaková, ktorá sa prebojovala až k otváraniu šumivého vína a zo štyroch finalistov obsadila krásne 2. miesto.

            V súťaži BARISTA za naše farby medzi 20 súťažiacimi bojovali  žiaci zo IV. H, a to  Marco Furješ, Timotej Rudík a Michaela Hanesová. Súťažiaci mali 10 min. na prípravu pracoviska. V priebehu ďalších 10 min. mal každý súťažiaci pripraviť a predložiť dvom chuťovým komisárom 2 espressa, 2  cappuccina, 2 rovnaké voľné nápoje podľa vlastného výberu inšpirované Mojou vytúženou dovolenkou. Povinou ingredienciou bol sirup od spoločnosti Vlčie sirupy. Ostatné ingrediencie už boli na kreativite súťažiacich. Každého súťažiaceho pri príprave nápojov sledovala a hodnotila technická komisia. Hodnotila sa technika baristu pri práci s kávovarom a mlynčekom, správne extrahovanie a objem  espressa, spôsob speňovania mlieka, čistota a hygiena na pracovisku, organizácia práce, dodržanie časového limitu. Chuťová komisia hodnotila kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, arómu, použitú techniku, kreativitu, vystupovanie, slovnú prezentáciu nápoja. Všetci traja podali veľmi dobrý výkon, Michaela získala cenu za najlepšie klasické cappuccinoMarco sa celkovo sa umiestnil na prvom mieste. 

V súťaži BARMANOV ukázal svoje zručnosti náš Radko Melicherík, žiak triedy V.H.   Jeho úlohou bolo namiešať štyri porcie nápoja s použitím povinných ingrediencií - Nicolaus Chocolate vodka a produkt Giffard od spoločnosti St.Nicolaus - v časovom limite 7 minút.  Pri  hodnotení porotcovia prideľovali body za hygienu, presnosť, techniku, chuť, celkový dojem a servis nápoja. Radko si meral svoje sily  s 20 mladými barmanmi Slovenska a Českej republiky.

Neprišiel domov s medailou, ale určite nadobudol  nové inšpirácie a vedomosti v oblasti miešania nápojov, dekorácie a servisu.

V odbore ČAŠNÍK nás zastupovali Štefánia Kremnická  a Barbora Ľuptáková z triedy  IV.H. V časovom limite 90 minút mali dvojčlenné družstvá  pripraviť slávnostnú tabuľu s rovnomennou tematikou celého festivalu Moja vytúžená dovolenka. Slávnostná tabuľa pozostávala z kuvértu pre 2 osoby. Súčasťou súťaže bola aj ústna obhajoba. Hodnotil sa celkový vzhľad a osobná hygiena súťažiacich, správnosť zostavenia menu, správnosť zvoleného inventára a celkový vzhľad tabule. Dievčatá  podali veľmi dobrý výkon, no neumiestnili sa. Súťažilo 32 súťažiacich zo 16 rôznych odborných škôl z celého Slovenska a Poděbrad.

Z odboru KADERNÍK  to boli  Samuel Illeš z triedy II.M a Kristína Kuchárová z triedy III.M.  Kristína česala dámsky koktailový účes na leto-drdol. Bol ako  stvorený na večerné posedenie v príjemnej spoločnosti. Hoci sa neumiestnila na pódiu, v konkurencii 20 súťažiacich  obstála veľmi dobre. Samo tvoril módny pánsky športový účes. Spomedzi desiatich súťažiacich si za svoj  výkon odniesol bronzovú medailu.

Súťažiaci v odbore KOZMETIK museli zvládnuť večerné líčenie na letnú párty. Výkony súťažiacich hodnotili medzinárodne uznávaní odborníci - Alexander Sokolov, Renáta Lenčéšová a iní. Školu reprezentovala Romana Kiapešová z triedy IV.Z. Svoju modelku Alexandru premenila na  dokonale upravenú   femme fatale, ktorá by zaujala na ktorejkoľvek párty. Romanina práca, jej originalita, prevedenie a precíznosť, očarili aj porotu a Romana si z Rimavskej Soboty odniesla ocenenie za 1. miesto.

Podujatie FOURFEST prekročilo svojím rozsahom hranice regiónu a spojilo  odborné školy krajín V4. Sme radi, že naši žiaci obstáli medzi konkurenciou a ukázali svoje zručnosti. Všetka sláva patrí víťazom, ale aj žiakom bez umiestnenia. Účasť na súťažiach posúva k vyššej odbornosti všetkých.

Za kvalitnú reprezentáciu školy ďakujeme súťažiacim, ale aj majstrom odborného výcviku za obetavosť, s akou sa žiakom venujú počas štúdia.    

Bratislava – Mirror Hospitality Expo 2023

Dňa 19.5.2023 sa v priestoroch Radisson Blu Carlton Hotel v  Bratislave konalo medzinárodné gastronomické podujatie. Školenia sa zúčastnili pedagógovia a žiaci z rôznych škôl zo Slovenska a Čiech. Z našej školy sa školenia zúčastnili dvaja pedagogický zamestnanci Mgr. Lipnická Jana, Bc. Kovačiková Lenka a žiaci Hanesová Michaela zo 4.H a Štefková Martina z 3.H . Prednáška bola zameraná na baristiku, ktorou nás previedol Maroš Petrikovič a prednáškou v servise pokračoval Ľuboš Rácz. Cieľom školenia bolo predstavenie programu, zoznámenie sa s fungovaním v barovom biznise, priblíženie ako pracujú tie najlepšie bary u nás a ako motivujú žiakov aby zostali pracovať v tomto odbore. Školenie ukončil prednáškou somelier najlepšej reštaurácie na Slovensku Peter Lunter. Zo školenia sme odišli s veľmi príjemným pocitom z dobre zorganizovaného dňa. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií ktoré budeme uplatňovať v pedagogickej práci na odbornom výcviku aby naši žiaci mohli reprezentovať školu na barmanských, baristických a somelierskych súťažiach.

Kovačiková Lenka

Matematický klokan 2023 - vyhodnotenie

Dňa 27. marca 2023 sa na našej škole konala súťaž Matematický klokan. Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete. Súťaže sa zúčastnilo 29 žiakov  našej školy. Súťažili v dvoch kategóriách. Pätnásti žiaci prvého a druhého ročníka v kategórii Kadet a štrnásti žiaci tretieho a štvrtého ročníka v kategórii Junior. Žiaci v súťaži riešili 24 úloh zameraných na celú oblasť matematiky, ako je pravdepodobnosť, kombinatorika, logika,...

Víťazom kategórie Kadet sa na našej škole stala Aneta Paľková z II.Z, za ňou na 2. mieste sa umiestnila Júlia Tuhárska z II.A a na 3. mieste Sofiia Riabtseva, rovnako z II.A.

V kategórii Junior získala prvenstvo Simona Kostúrová z IV.A, v tesnom závese za ňou s rozdielom jedného bodu druhé miesto obsadili Vitalii Borets z III.A a Roman Šuchma z III.H.

Našim úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a veríme, že o rok sa s rovnakou chuťou popasujú s náročnými úlohami.

Radšej raz zažiť, ako trikrát počuť

Niekto sa potil na prijímačkách, aby mohol svoju svetlú budúcnosť formovať na našej škole J,  a my, ktorí sme už jej súčasťou, sme si tieto dni krásne užívali. Posúďte sami, čo nám naši učitelia pripravili.

Marius Pedersen, a. s. – no kto netúžil byť ako malý smetiarom! Ale vážne. Vidieť a počuť od odborníka ako a prečo separovať odpad, k tomu sa bežne nedostaneš. Zvolenský zámok – nie že by bola „klasická“ prechádzka po galérii nezaujímavá, ale keď je spojená s animačnou aktivitou, pri ktorej zrazu kreslíš Picassa, to je už iná zábava. Boli sme aj na Sliači. Nie na prechádzke. Na odbornej exkurzii po pýche nášho regiónu – Kúpeľoch Sliač. Prešli sme kuchyňou, najedli sme sa v reštaurácii (naozaj, dovolili nám zjesť všetko z bufetového stolu a napiekli nám ešte aj šišky – ďakujeme pán kuchár), pozreli ako vyzerá izba pre kúpeľných hostí. O priebehu liečebných procedúr nám len porozprávali, asi tušíte, prečo nás tam nepustili J.

Išli sme aj do vzdialenejšej časti regiónu. Boli sme v Kremnici. Pani sprievodkyňa v Mestskom hrade Kremnica nám veľmi pútavo porozprávala kopec zaujímavostí o tejto pamiatke. Niektorí z nás si užili viac prírody. Tam sa všetci radšej prechádzame so slniečkom ako pod dáždnikom. Počasie nám v tieto dni prialo. Sme budúci ekonómovia, manažéri. Keď sme sa dozvedeli, že ideme do divočiny, zaskočilo nás to. Po prvotnom šoku sme sa ocitli na okraji centra v Mestskom parku Lanice. Už vieme,  prečo tam zostávajú popadané stromy, o ktorých sme si doteraz mysleli, že ich nemá kto odpratať. Započúvali sme sa do spevu vtákov. Skúste to niekedy aj vy!

 A na záver – čítajte, kto nás na exkurziách sprevádzal. Info sme mali vždy z „prvej ruky“.  Marius Pedersen a. s. – Ing. Jozef Pivka, regionálny riaditeľ prevádzky Zvolen, Ing. Mgr. Martin Beňuch – riaditeľ spoločnosti Kúpele Sliač, Ing. Martina B. Paulíková – koordinátorka Združenia Slatinka. Ďakujeme veľmi pekne za váš čas a ochotu.

žiaci I. A, II. A a III. A

obchodná akadémia a manažment regionálneho CER

Auschwitz a Birkenau - memento hrôz nacizmu

„Je dôležité, aby si aj mladí ľudia vypočuli príbehy, aby vedeli, ako sa počas vojny uškodilo obyvateľstvu a nielen židovskému. Je potrebné, aby sa ľudia postavili proti zlu, ktoré aj teraz rastie a neostali len pozerať sa a prijímať ho. Inak bude toto zlo naďalej rásť.“  Jozef Klement

 

V súčasnosti sa propaguje zážitkové vyučovanie, ktoré môžeme využiť aj pri ovplyvnení postojov  mladých ľudí. My sme takéto učenie využili v rámci dejepisnej exkurzie do Poľska, kde sa v piatok 05. mája 2023 výber študentov našej školy zúčastnil dejepisnej exkurzie do múzea, ktoré bolo zriadené v bývalých koncentračných táboroch Auschwitz I a Birkenau. Tieto koncentračné tábory patrili medzi vyhladzovacie a počet umučených nie je presný. Uvádza sa, že tu zahynulo 2,5 milióna väzňov, z nich bolo v továrni smrti  umučených 1,1 milióna. Medzi nimi boli aj deti, pretože deti mladšie ako 15 rokov išli priamo do plynu.

So študentmi sme si prezreli expozíciu a v jej niektorých častiach doslova mrazilo, pretože dnes si už ani nevieme predstaviť, aké utrpenie prežívali väzni v týchto táboroch. V baraku č. 16 je umiestnená slovenská expozícia.  Celkovo bolo z územia dnešného  Slovenska deportovaných do Osvienčimu 65 692 osôb. Podľa údajov repatriačných úradov sa z nich vrátilo v roku 1945 celkovo 348 osôb. S pietou sme si pozreli krematórium a stenu smrti.

Vyhladzovacie tábory Auschwitz a Birkenau varujú.       

Veríme, že osobné stretnutie našich študentov so smrťou ich donútilo zamyslieť sa, aké hrôzy sú spojené s holokaustom a uvedomia si, aké nebezpečenstvo v dnešnej dobe predstavuje neofašizmus.

EXPERT geniality show 2023

 „Nikdy sa nevzdávaj, zvyčajne otvorí dvere posledný kľúč zo zväzku.“  Paulo Coelho

 

26.apríla 2023 sme vyhodnotili vedomostnú súťaž EXPERT geniality show, do ktorej sa zapájame už niekoľko rokov. Pravidelne sa jej zúčastňujú študenti vyšších ročníkov, ale každý rok pribudnú do súťaže aj naši prváci.

Naši experti si zmerali sily so študentami z celého Slovenska, pretože Expert je celoslovenská súťaž, ktorú organizuje nezisková organizácia Talentída, ktorej hlavnou náplňou je organizovanie celoslovenských vedomostných súťaží pre žiakov základných a stredných škôl.

Tohtoročnej súťaže sa opäť zúčastnilo 30 „expertov“ z prvého až piateho ročníka štvorročných odborov a hotelovej akadémie. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V prvej súťažili prváci a druháci a v druhej tretiaci až piataci.

Aj v tohtoročnej súťaži sme mali  úspešných riešiteľov, ktorí získali titul Expert, ale aj titul Top Expert. Aby študent získal tieto tituly, musel sa umiestniť v prvej štvrtine rebríčka.

Tohto roku sme mali 4 Top Expertov, zároveň títo 4 získali aj titul Expert. Boli to títo študenti: Ema Kútna  z I. A v téme Do you speak English? skončila 22. zo  670 súťažiacich a v téme Mozgolamy 38. zo 641 súťažiacich, celkovo skončila 60. z 1602 súťažiacich.

Zabodovali aj naši maturanti, Michaela Kučerová z V. H v téme Do you speak English? skončila 16. z 583 súťažiacich a v téme Svetobežník 21. z 483 súťažiacich, čím si vybojovala celkové 45. miesto z 1193 účastníkov.

Sophia Blašková  zo IV. A v téme Do you speak English? skončila 14.   zo 583 súťažiacich a v téme Mozgolamy 27. zo 483 súťažiacich, celkovo skončila 40. z 1193 súťažiacich.

Simona Kostúrová zo IV. A v téme Svetobežník skončila na 13. mieste z 349 účastníkov a v téme Mozgolamy 22. z 483 súťažiacich, celkovo skončila 42.

Naše šikovné expertky doplnil Michal Slovák z II. A, ktorý v téme Mozgolamy skončil na 11. mieste z celkového počtu 641 súťažiacich  a získal titul Expert.

Poďakovanie patrí všetkým súťažiacim a blahoželáme našim úspešným riešiteľom.

Deň narcisov 2023 – Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany

Niekedy aj malá pomoc dokáže niekomu druhému zmeniť život. “

Tohtoročný Deň narcisov sa niesol v znamení motta:Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany.“ Skutočne je dôležité, aby sme poznali život ľudí, ktorí bojujú so zákernou chorobou, akou je rakovina, a preto sa naša škola zapája do dobrovoľnej zbierky,  z ktorej Liga proti rakovine pomáha rodinám a ich blízkym, ktorí  nevzdávajú boj s touto zákernou chorobou. Jej aktivity by však neboli možné bez príspevkov ochotných ľudí, ktorí symbolickou kúpou narcisu prispievajú na dobrú vec. Medzi takéto ušľachtilé aktivity patrí aj Deň narcisov.

Symbolom tohto dňa sa stal žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s onkologickými pacientami.

Naše dobrovoľníčky sa opäť stali „narcismi“ a pomohli dobrej veci.  Vydali sa do zvolenských ulíc, aby podporili tento jedinečný projekt. Podarilo sa im vyzbierať 907 €, o 200 € viac ako vlani.

Je potrebné vyzdvihnúť aj spoluprácu s pani profesorkou Bónovou z Gymnázia Ľudovíta Štúra, kde už niekoľko rokov zastrešujeme zbierku aj v tejto škole a sú s našimi študentkami spokojní.

Tým, že sa zúčastňujeme Dňa narcisov, dávame najavo, že rakovina sa týka nás všetkých, bez výnimky. Tým, že sme si pripli žltý narcis, vyjadrili sme svoju podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Narcis sa stal symbolom nádeje, že aj náročný boj môže mať dobrý koniec.

Tento krehký symbol jari  má veľkú silu, pretože každoročne spojí na Slovensku tisícky ľudí, ktorí sú ochotní podporiť symbolickou kúpou narcisu onkologických pacientov a ich rodiny.

Veď čo keď raz ...

Medaily z Danubius Gastro 2023

Dňa 20. apríla 2023 v bratislavskej Inchebe na veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2023 sa konali dve gastronomické súťaže, na ktorých sme mali zastúpenie aj my. 

Prvá súťaž, ktorej sa naši žiaci zúčastnili, bolo finále súťaže Gastro Junior Skills Slovakia. Cieľom tejto súťaže je vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov stredných škôl, ktorí  majú odborné a teoretické vedomosti a odborné a praktické schopnosti a zručnosti.      Súťažnou úlohou bola príprava 4 porcií moderného teplého predjedla - domácej pasty - rezancového cesta a 4 rovnakých porcií moderného inovatívneho teplého pokrmu  v duchu kulinárskych tradícií s dvoma prílohami, kde hlavnou surovinou bol teľací brisket (teľacia hruď).  Z 18 súťažiacich do finále mohlo postúpiť len šesť a medzi postupujúcimi bol aj žiak našej školy Dominik Bartók s pomocníkom Christoferom Kováčom z triedy IV.H, ktorí  sa umiestnili na treťom mieste.  Žiakov na súťaž pripravoval Bc. Vladimír Staššák.

Druhou súťažou, na ktorú sa naši žiaci prebojovali z regionálnych kôl, bol METRO KUCHÁRSKY PÄŤBOJ 2023.  Cieľom súťaže je rozvoj kuchárskych zručností v krájaní cibule, zemiakov, póru, vo vykosťovaní kurčaťa a filetovaní pstruha. Súťažný tím tvorili  štyria členovia, a to Leo Redlinger, Roman Šuchma z III.H, Stanislav Stankovič z III.G a Christofer Kováč zo IV.H triedy. Každý člen tímu musel splniť všetkých päť zručností. Náš súťažný tím sa umiestnil na druhom mieste. Žiakov na súťaž pripravoval majster odbornej výchovy Michal Donoval.

Súťažiacim za vzornú reprezentáciu školy ďakujeme a tešíme sa na ďalšie súťaže.

 

Mgr. Mária Kaľamárová

hlavná MOV odborov kuchár,

hotelová akadémia

 

Design by: www.diablodesign.eu