Žilinská gastronomická jeseň 2016
Kde sa varí, pečie, súťaží, sme tam. Tak to bolo aj 24.11.2016. Už tradične sme nechýbali v Žiline, teraz už na V. ročníku Žilinskej gastronomickej jesene, ktorú organizoval Žilinský klub kuchárov a cukrárov a ktorá sa konala v priestoroch priemyselnej zóny Event House.
Na bojové pole za kuchárov sme vyslali Andreja Ryboša, žiaka tretieho ročníka odboru kuchár, ktorého pripravovala MOV Elena Klimová. Súťažil v kategórii teplá kuchyňa na tému Jeseň na tanieri – Jedlá s použitím gaštana jedlého. Konkurencia bola veľká, veď každý z 18 súťažiacich chcel pripraviť to svoje jedlo čo najlepšie a chcel sa dobre umiestniť. Andrej nesklamal, bojoval, potešil a umiestnil sa na druhom mieste v striebornom pásme.
Cukrárky súťažili v dvoch disciplínach. V prvej disciplíne - v príprave 4 rautových dezertov pre 6 osôb- nás zastupovala žiačka tretieho ročníka odboru cukrár Katarína Sliacka. Porota hodnotila modernosť, spracovanie, dekoráciu, rôznorodosť tvarov. Katkine rautové dezerty ozdobené čokoládovými a karamelovými ozdobami, grilážou a ovocím získali zlatú medailu. V druhej disciplíne- v príprave slávnostnej torty- súťažila žiačka druhého ročníka Erika Pomotiová. Pripravila slávnostnú tortu pod názvom Dotyk krásy. Jej kokosová, malinovým ganachom naplnená, marcipánom a ručne robenou krajkou zdobená torta vybojovala striebornú medailu.
Našich súťažiacich prišli povzbudiť aj naši žiaci druhého ročníka odboru hotelová akadémia. Okrem súťaže mali možnosť vidieť ukážky cukrárskej výroby - tanierové dezerty, exponáty zo súťaže TOP cukrár 2016, produkty studenej kuchyne, ukážky sezónnej úpravy jedál. Nechýbala ani ochutnávka rôznych druhov chleba v rámci súťaže v pečení domáceho chleba.
Bol to deň plný úspechov, chutí, zážitkov, ale aj nových informácií.