SWEETCUP 2024 - Čas na zmenu
Prešov hostil 10. októbra 2024 cukrárov z celého Slovenska aj zahraničia na medzinárodnej súťaži cukrárov Sweetcup. Témou súťaže bolo heslo ČAS NA ZMENU. Zodpovednú úlohu reprezentácie školy si na plecia zobrala Tereza Ďuríková z 2.E, ktorú pripravoval MOV Bc. Tomáš Mihalčík. Jej úlohou bolo pripraviť kompozíciu 2 druhov cukrárskych výrobkov: slávnostnú tortu na zadanú tému a 10 kusov mini dezertov.
A kde je ten čas na zmenu? Možno v prekvapivých ingredienciách. Súťažná torta mala svoje špecifiká. Musela zodpovedať váhe 2 - 3 kg a súťažiaci ju vytvorili s použitím 1 druhu zeleniny. Tereza si vybrala bataty. Krém tvorili mascarpone a smotana s trstinovým cukrom, pražené gaštany a malinový džem. V mini dezertoch zase využila aromatický feniklový korpus, ktorý doplnila chuťou čokoládovo-mascarponového krému, karamelizovanými marhuľami.
Prvá časť súťaže prebiehala v zákulisí—tu za 1,5 hodiny Tereza prezentovala svoje umenie v procese výroby. Plnenie korpusov a konečná úprava torty, uloženie dezertov na podnos sa diali pred zrakmi divákov. Súťažiaci mali na dokončenie 30 minút. Po ukončení limitu súťažiaci pred komisiou prezentovali výrez z torty a 2 ks mini dezertov na prezentačnom tanieri.
V Prešove súťažilo spolu 17 cukrárov a my sme skončili na krásnom 2.mieste.
Tereza si striebro naozaj zaslúžila. Všetci jej gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.
Ďakujeme aj MOV za prípravu.
> >