Baileys Coffee CUP 2024
Chuťový a vizuálny zážitok nielen v šálke kávy
Dňa 16. 2. 2024 sa v priestoroch Divadelnej reštaurácie DJGT vo Zvolene uskutočnila súťaž organizovaná Strednou odbornou školou hotelových služieb a obchodu vo Zvolene. Súťaž pod názvom Baileys Coffee CUP 2024 otvorilo tanečné vystúpenie skupiny Missy Felaz a následne príhovor p. zástupkyne Mgr. Michaely Lúštikovej.
Sponzorsky súťaž podporili spoločnosti ITALMARKET SLOVAKIA, a.s.; Rajo; Metro; Coop Jednota Krupina; Tesco; GPM VOZ, s.r.o. – veľkoobchod ovocia a zeleniny, Zvolen; Vinojek – Jaroslav Knápek; Coffeein – slovenská pražiareň kávy. Generálni partneri súťaže boli Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Zvolen; Divadelná reštaurácia; Hotel Academic; Baileys Original Irish Cream – celosvetovo najpredávanejší krémový likér a Cipolla caffé – banskobystrická pražiareň kávy. Mediálne súťaž podporilo Rádio Regina Stred. Garantom súťaže bol Stanislav Cibuľa zo Školy baristu. Súťaže sa zúčastnilo 27 študentov z 15 škôl.
Z názvu súťaže vyplývajú hlavné ingrediencie, ktoré študenti museli použiť v miešanom nápoji. Súťažiaci mali na výber z dvoch druhov Baileys likéru, a to Baileys likér Original alebo Baileys de Luxe Chocolat. Druhou surovinou bola káva a ostatné bolo na predstavivosti a chuťových pohárikoch študentov.
Súťažilo sa v dvoch disciplínach. Prvou bola príprava 2 porcií espressa, 2 porcií cappuccina, ktoré mohli byť pripravené aj formou Latte Art. Druhou disciplínou bolo miešanie voľného nápoja z povinných ingrediencií. Všetko sa odohrávalo pod odborným dohľadom deviatich porotcov. Predsedom poroty bol garant súťaže p. Stanislav Cibula. Študenti súťažili o prvé tri miesta a o ceny za najlepšie espresso, najlepšie cappuccino, najlepšie cappuccino LATTE ART, najlepšiu techniku, najlepšiu prezentáciu, najlepšieho nováčika a o cenu za najlepší Baileys nápoj. Účastníci z rôznych kútov Slovenska mali možnosť bezprostredne konzultovať pracovné postupy priamo s porotcami, a tak si okrem diplomov, cien a darčekov odniesli najmä cenné rady a skúsenosti.
Našu školu reprezentovali dvaja žiaci z odboru hotelová akadémia, a to Martina Štefková zo IV.H a Radovan Gál z III. H. Obidvaja študenti podali vynikajúci výkon aj napriek tomu, že na výsledkoch sa podpísal hlavne stres z ich prvej baristickej súťaže. Martina získala vynikajúce 2. miesto v kategórii Nováčik a celkové 5. miesto, za čo jej úprimne gratulujeme a prajeme veľa úspechov.
Celkové umiestnenie súťažiacich:
1.miesto – Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
2.miesto – Dominik Jahoda, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, B. Bystrica
3.miesto – Richard Kniezner, Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť, Prešov
Ocenení za:
najlepšie espresso – Simona Mirgová, Stredná odborná škola dopravy a služieb, Nové Zámky
najlepšie cappuccino – Ema Miklošková, Hotelová akadémia, Brezno
najlepšie cappuccino LATTE ART – Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
najlepšiu techniku – Dominik Jahoda, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Banská Bystrica
najlepšiu prezentáciu – Matěj Matejček, Súkromná hotelová akadémia, B. Štiavnica
najlepší nápoj s likérom Baileys – Nataša Holíková, Súkromná spojená škola EDUCO, Námestovo
Najlepší nováčik:
1.miesto – Maté Csank, Súkromná stredná odborná škola, Rimavská Sobota
2.miesto – Martina Štefková, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Zvolen
3.miesto – Tatiana Behánová, Stredná odborná škola obchodu a služieb, Čadca
Po tohtoročnom úspešnom ročníku sa už teraz tešíme na prípravu ďalšej skvelej príležitosti pre všetkých mladých nádejných baristov.
Naším cieľom opäť bude premeniť zrnká kávy na chuťový a vizuálny zážitok.
Mgr. Eva Wahlandtová
>
>