SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Sviatok všetkých svätých, Pamiatka zosnulých, Halloween 2024

Úbytok slnka, pribúdanie chladu a predlžovanie nocí je koncom októbra veľmi citeľné a navodzuje atmosféru nostalgie, spomienok na zosnulých rodičov, starých rodičov a ostatných príbuzných. Prvé novembrové dni so sviatkami Všetkých svätých 1. novembra a Pamiatkou zosnulých 2. novembra preto charakterizujú hromadné návštevy cintorínov, zdobenie hrobov kvetmi a vencami, pálenie sviečok a stretnutia členov bližšej či vzdialenejšej rodiny.

Po roku 1989 sa na Slovensko spolu s inými sviatkami importoval aj Halloween. Každý rok pripadá na 31. októbra, v predvečer Sviatku všetkých svätých. Tradičnými zvykmi tohto sviatku je zdobenie tekvíc, rozprávanie hrôzostrašných príbehov alebo vyrábanie strašidelných kostýmov.

Dňa 29.11.2022 pred jesennými prázdninami pripravil Školský parlament halloweenský deň. Tí, ktorí prišli do školy v halloweenskom kostýme alebo s tematickým make upom, získali sladkú odmenu a najlepšie kreatívno-strašidelné líčenie a styling imunitu vo forme žolíka. Zároveň sa mohli v tento deň odfotiť vo fotokútiku a vypočuť si rozhlasovú reláciu venovanú týmto sviatkom.

Ďakujeme všetkých, ktorí sa na akcii podieľali, prajeme pekný deň a pripájame niekoľko halloweenských záberov.

Školský parlament

Odborná exkurzia Ľuboviansky hrad, Skanzen, Nestville Distillery a Nestville Chocolate

23.–24. októbra 2024 sa výber žiakov školy pod pedagogickým dozorom učiteliek odborných predmetov p. Žanety Sotákovej, p. Evy Sečkášovej a triedneho učiteľa II.H Daniela Mojžiša zúčastnil odbornej exkurzie v Starej Ľubovni, v meste, kde sa história prelína s prírodnou krásou, kde majestátny hrad stráži tajomstvá minulosti a rieka Poprad ticho plynie. Je to miesto, kde sa čas spomalí a každý kút má svoj vlastný príbeh, čakajúci na objavenie. A my sme objavovali celé dva dni.

Navštívili sme Ľubovniansky hrad a Skanzen pod hradom Ľubovňa,  aby sme sa  dozvedeli viac o histórii týchto fenomenálnych miest – panského sídla a dediny, ktorá svojimi domčekmi približuje život na tradičnom vidieku na hornom Spiši a Šariši.

Po ubytovaní v Červenom Kláštore, v časti Smerdžonka, sme na druhý deň absolvovali exkurziu s odborným výkladom v liehovare na výrobu Whisky Nestville Distillery a navštívili čokoládové kráľovstvo Nestville Chocolate. Destiléria nadväzuje na staré liehovarnícke tradície severného Spiša, ktoré siahajú až tri storočia do minulosti. Vyrába kvalitné liehoviny, pričom kladie dôraz na precíznu kontrolu kvality a odborné znalosti svojich zamestnancov. Čokoládovňa Nestville je zase rajom pre milovníkov sladkostí, kde návštevníci môžu sledovať výrobný proces čokolády. 

Okrem získania odborných poznatkov a spoznaní tejto časti Slovenska akcia pomohla k upevneniu vzťahov medzi triedami.

Ďakujeme pani riaditeľke za podporu, združeniu Podborka a fondu ZRŠ za finančný príspevok, ktorý umožnil zúčastniť sa tejto akcie viacerým žiakom.  

Žilinská gastronomická jeseň 2024

Vzduchom  tancujú zlatisté listy a chladné rána prenikajú do srdca – prichádza jeseň. So svojím pokojom nás volá do kuchýň, aby sme sa zahriali vôňami nápaditých sezónnych jedál a dezertov.

Žilinská gastronomická jeseň 2024 sa  tento rok konala 24. októbra v priestoroch Hotelovej akadémie v Žiline pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Súťažilo sa v kategóriách – kuchár junior, kuchár senior, cukrár Junior, pekár Junior, pekár Senior. Súťaž prilákala tých najlepších kuchárov a cukrárov, ktorí sa predviedli v úžasných kulinárskych predstaveniach, kde ich jedlá a dezerty rozprávali príbehy a rozoznievali chuťové bunky.

Hlavnou témou kuchárskej aj cukrárskej súťaže tohto ročníka bola sezónna kuchyňa aj tradičné recepty v modernom prevedení. Organizátori privítali talentovaných študentov z Prešova, Vysokých Tatier, Liptovského Mikuláša, Ružomberka, Čadce, Žiliny, Púchova, Prievidze, Krupiny, Zvolena, Lučenca, Banskej Bystrice a Piešťan. V kategórii kuchár bolo úlohou pripraviť dvojchodového menu, v kategórii cukrár zasa príprava tanierových dezertov.

Odbor cukrár na súťaži reprezentovala žiačka Mária Ostrihoňová z II.E. Pripravila tri dezertné taniere s chuťou jesene. Porota zhodnotila použité suroviny a ich kombinácie, rôznorodosť tvarov výrobkov, nápad, kreativitu a servírovanie  výrobkov. Mária sa umiestnila v striebornom pásme.

Kuchárske umenie zastrešilo na súťaži duo Tomáš Krnáč z III.H a Tomáš Mlynár z II.G.  Naši mladí kuchári pripravili a naservírovali v časovom limite dve porcie studeného predjedla a  dve porcie teplého jedla z ľubovoľných surovín a povinných surovín – králika a gaštanov. Žiaci v kategórii kuchár junior získali diplom za účasť, tentokrát sa na popredných miestach neumiestnili.

V Žiline sa opäť kulinárske umenie stretlo s tradíciou a inováciou a každý pokrm bol oslavou jesene, priateľstva a lásky k dobrému jedlu. Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu a ich majstrom odborného výcviku za prípravu.

Náhľad do sveta mixológie - základný barmanský kurz

V termíne od 16. do 22. októbra 2024 sa žiaci druhého a tretieho ročníka gastro odborov zúčastnili základného barmanského kurzu, ktorý nesklamal svojou pútavosťou ani tento rok.  Žiaci, prevažne študijného odboru hotelová akadémia a čašník/servírka, sa počas piatich dní zoznámili s teóriou prípravy základných miešaných nápojov, oboznámili sa so štandardmi a postupmi pri príprave koktejlov a naučili sa základné informácie o jednotlivých liehovinách. Popri teórii všetci účastníci prešli aj nevyhnutnou praktickou prípravou, počas ktorej bolo dôležité dodržiavať správne technologické postupy a zároveň komunikovať s potencionálnym zákazníkom, pričom sa nesmie zabudnúť na diplomatické vystupovanie a elegantnú reč tela.

Môžeme hrdo vyhlásiť, že naši účastníci túto výzvu zvládli, a tak si na záver každý z nich prevzal z rúk Ing. Jozefa Rotha certifikát o absolvovaní základného barmanského kurzu. Tento cenný dokument je jedným z mnohých, ktorý žiaci v rámci štúdia na našej škole získajú do portfólia odborných kurzov.

Všetci účastníci sa zhodli, že tento kurz im dodal odvahu, chuť a sebavedomie pokračovať v samoštúdiu a vzdelávaní v oblasti mixológie, aby sa z nich raz mohli stať odborníci vo svojom remesle.

Tešíme sa na to, ako absolventi kurzu zužitkujú všetky cenné rady a získané zručnosti na barmanských súťažiach a seminároch. Držíme im v tom palce.

SWEETCUP 2024 - Čas na zmenu

Prešov hostil 10. októbra 2024 cukrárov z celého Slovenska aj zahraničia na medzinárodnej súťaži cukrárov Sweetcup. Témou súťaže bolo heslo ČAS NA ZMENU. Zodpovednú úlohu reprezentácie školy si na plecia zobrala Tereza Ďuríková z 2.E, ktorú pripravoval MOV Bc. Tomáš Mihalčík. Jej úlohou bolo pripraviť kompozíciu 2 druhov cukrárskych výrobkov: slávnostnú tortu na zadanú tému a 10 kusov mini dezertov.

A kde je ten čas na zmenu? Možno v prekvapivých ingredienciách. Súťažná torta mala svoje špecifiká. Musela zodpovedať váhe 2 - 3 kg a súťažiaci ju vytvorili s použitím 1 druhu zeleniny. Tereza si vybrala bataty. Krém tvorili mascarpone a smotana s trstinovým cukrom, pražené gaštany a malinový džem. V mini dezertoch zase využila aromatický feniklový korpus, ktorý doplnila chuťou čokoládovo-mascarponového krému, karamelizovanými marhuľami.

Prvá časť súťaže prebiehala v zákulisí—tu za 1,5 hodiny Tereza prezentovala svoje umenie v procese výroby. Plnenie korpusov a konečná úprava torty, uloženie dezertov na podnos sa diali pred zrakmi divákov. Súťažiaci mali na dokončenie 30 minút. Po ukončení limitu súťažiaci pred komisiou prezentovali výrez z torty a 2 ks mini dezertov na prezentačnom tanieri. 

V Prešove súťažilo spolu 17 cukrárov a my sme skončili na krásnom 2.mieste.

Tereza si striebro naozaj zaslúžila. Všetci jej gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

Ďakujeme aj MOV za prípravu.

,, Nechajte ma byť takou, aká som.“

Životný príbeh Anny Frankovej

 

Život – smrť.  Radosť- smútok. Ľudskosť – nenávisť. Priateľstvo- zrada.

Odvaha – strach. Obeta- zbabelosť. Život – smrť. Anna.

            Druhý október  2024 sme si do histórie našej školy zapísali ako deň otvorenia výstavy pod názvom ,,Nechajte ma byť takou, aká som.“, ktorá je venovaná životnému príbehu Anny Frankovej a ktorá má veľkú výpovednú hodnotu aj dnes.

            Sme nesmierne radi, že sme túto výstavu mohli zrealizovať, zapojiť sa tak do medzinárodného projektu, vyjadriť smútok nad udalosťami, ktoré sa odohrali počas nacistického besnenia.  Nie je nám ľahostajné ani to, čo sa deje  v súčasnom svete. Hlad. Bieda. Nenávisť. Diskriminácia. Vojny. Mŕtve nevinné deti, ženy, starci... Práve preto sme využili možnosť šíriť myšlienky výstavy aj medzi našich žiakov i žiakov  nášho regiónu.

Výstava je realizovaná za podpory The Conference on Jewish Material Claims Against Germany a s podporou Ministerstva  financií Spolkovej republiky Nemecka a Nadácie Remembrance, Responsibility and Future.

           Otvorenie výstavy zanechalo na prvých návštevníkov silný dojem. Čítanie z Denníka Anny Frankovej sprevádzané hudbou prenieslo všetkých do malej kutice, kde si Anna počas vojny denník písala, kde čakala na vyslobodenie: ,,Naozaj sa blíži dlho pripravované oslobodenie, oslobodenie, o ktorom sa toľko hovorilo, no ktoré je príliš krásne, príliš rozprávkové na to, aby sa niekedy mohlo stať skutočnosťou? Že by nám tento rok, 1944, naozaj priniesol víťazstvo? Ešte to sami nevieme, ale pri živote nás drží nádej, ktorá nám dodáva odvahu a silu. Lebo len vďaka odvahe dokážeme prežiť všetok ten strach, odriekanie a utrpenie.“ Žiaľ, nedočkala sa ho. Zomrela v roku 1944. Pre nás však nie.   

Sme hrdí na našich študentov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili a pod vedením pani Kristíny Grečkovej, projektovej manažérky, sa bravúrne pripravili na sprevádzanie návštevníkov výstavy. Veríme, že spoločne budeme odkaz Anny šíriť ďalej.

Výstava na našej škole trvá až do 25. októbra 2024. Veríme, že sa jej zúčastní čo najviac žiakov. Čo najviac z nich si odnesie hodnoty, ako sú ľudskosť, priateľstvo, odvaha, obeta, život... 

 A.Murínová. M. Stašeková

ZAHRANIČNÁ ODBORNÁ STÁŽ NA MALTE 2024

Tak ako každoročne aj tento rok sa opäť zrealizovala zahraničná odborná stáž na Stredomorskom ostrove Malta vďaka programu Erasmus+, KA1 Vzdelávacia mobilita jednotlivcov. Stáž absolvovalo 5 žiakov v termíne od 28.7.2024 do 8.9.2024. Hlavným cieľom tejto aktivity bolo predovšetkým overiť si nadobudnuté praktické zručnosti v odbore, získať nové spôsobilosti v pracovných pozíciách v zahraničí, dozvedieť sa čo najviac o maltskej kultúre, kuchyni a zvykoch. Dôležitým cieľom bolo tiež podporiť iniciatívnosť mladých ľudí pri uplatňovaní sa na európskeho trhu práce a v neposlednom rade aj overiť si jazykové schopnosti pri komunikácii s miestnymi obyvateľmi ale aj hosťami v reštaurácii a hoteli, kde sa odborná stáž realizovala.

Účastníci stáže:
Tomáš Čipčala III.G – odbor čašník, servírka
Richard Fáber III.G – odbor kuchár
Alexandra Prádlovská III.G – čašník, servírka
Nikol Hofreiterová III.H – odbor hotelová akadémia
Oksana Krushynska III.H – odbor hotelová akadémia

Uvedení žiaci našej školy strávili jeden a pol mesiaca v meste Marsascala na ostrove Malta, presnejšie v jeho juhovýchodnej časti. Realizovali svoju odbornú stáž v dvoch zariadeniach v hoteli Sensi a v reštaurácii Sensi Lido.
Ich majiteľom je pán Malcolm Falzon , vďaka ktorému bolo možné zrealizovať odbornú stáž. Pani riaditeľka PaedDr Hrnčiarová sa pred začiatkom stáže  osobne stretla s pánom Falzonom, aby upresnili detaily týkajúce sa ubytovania žiakov a ich pracovnej náplne počas stáže. V uvedených prevádzkach si vyskúšali tri pracovné pozície : kuchár, čašník / čašníčka a recepčná. Boli to pre nich prvé pracovné pozície realizované v zahraničí. Nebolo vždy jednoduché zvyknúť si na svojich nadriadených, pracovať v cudzojazyčnom prostredí a navyše pri extrémne vysokých teplotách. Takisto odlúčenie od svojich blízkych doma zohralo svoju rolu. Aby sa tieto podmienky znášali ľahšie, žiaci mali k dispozícii sprevádzajúcich učiteľov anglického jazyka. Tento rok to boli Ing. Kocúrová a Mgr. Mojžiš. Žiaci nielen pracovali, ale svoj voľný čas trávili pri mori plávaním a opaľovaním, či spoznávali krásy tohto malebného ostrova. Organizovali sa spoločné výlety a ochutnávali jedlá z maltskej kuchyne. Mali možnosť spoznať históriu i súčasnosť Malty a navštíviť niekoľko zaujímavých miest napr. Valetta, hlavné mesto Malty , ktoré je historickým skvostom so svojimi kľukatými uličkami vedúcimi k moru z každej strany, nezameniteľnou atmosférou hlavne večer, kde vo vonkajších reštauráciách sedávali turisti a ochutnávali gastronomické špeciality Malty.

Sliema , kontrast Valetty, moderné mesto, kde žiaci nakupovali suveníry a darčeky pre seba a svoje rodiny. Zaujímavá bola aj cesta loďou, ktorú žiaci uprednostňovali pred autobusmi. Mdina, kedysi hlavné mesto a centrum maltézskych rytierov tiež nazývané ako Silent City, čiže tiché mesto, dnes mesto s atmosférou duchov, keďže tam žije asi 298 stálych obyvateľov, väčšinou starých ľudí, Marsaxlock, malá rybárska dedina preslávená svojimi nedeľnými trhmi s čerstvými rybami, odtiaľ plavba na pekné miesto St.Peter´s pool , ktoré je vyhľadávané turistami a milovníkmi plávania a skokov do vody. Buggiba, často navštevovaná kvôli Národnému akváriu na Malte. Vidieť podmorský svet bolo veľkým zážitkom. Mellieha beach a Golden Bay Beach tiež nazývaná Riviera Beach prekrásne pláže so zlatožltým pieskom, ponúkajúce aj vodné atrakcie, ktoré žiaci radi odskúšali. Popeye Village, filmová dedinka, ktorá bola postavená ako filmová kulisa pre natáčanie filmu  Pepkovi námorníkovi. Americkí filmári tu ponechali všetky kulisy a návštevníci môžu precítiť atmosféru natáčania aj vďaka malému kinu, živému divadlu v centre dedinky, ale hlavne vďaka domčekom , pripomínajúcich rozprávkovo. Blue Grotto – jaskyňa s tyrkysovo modrou vodou nemohla chýbať. Plavba loďou okolo tejto jaskyne bola pre všetkých veľkým zážitkom. V blízkosti sú tiež starobylé chrámy Hagar Qim a Mnajdra, ktoré navštevujú hlavne milovníci histórie . Sú to chrámy postavené v dávnej minulosti až 3600 rokov p.n.l. a niečo podobné na Slovensku nenájdeme možno až v anglickom Stonehenge. Ako každý rok, aj tento nebol výnimkou a navštívili sme aj zvyšné 2 ostrovy, ktoré k Malte patria a to Gozo a Comino. Sú to dva odlišné svety. Gozo je plné histórie, chrámov, kostolov ale aj čarovných pláží. Comino je ostrov vyhľadávaný hlavne mladými ľuďmi. Je tam prekrásna tyrkysová voda , v ktorej je zážitkom zaplávať si. Takisto je lákavé kúpiť si špeciálny drink servírovaný v ananáse. Ani naši žiaci neodolali. K spoznávaniu Malty prispelo aj výborné autobusové spojenie za prijateľné ceny. Autobusy boli klimatizované, čo sme ocenili v extrémnych horúčavách. Okrem autobusov sme využívali aj prepravu loďou či trajektom. V neposlednom rade žiaci cestovali lietadlom zo Slovenska na Maltu a späť, a to bola tiež pre niektorých prvá skúsenosť. Na záver stáže sa zorganizovala záverečná večera pre všetkých zúčastnených žiakov, zamestnávateľov i zástupcov vedenia školy pod vedením pani riaditeľky PaedDr.Hrnčiarovej, pani zástupkyne Mgr.Lúštikovej a Mgr.Mogišovej.
Všetci žiaci úspešne absolvovali odbornú zahraničnú stáž a získali certifikát o účasti v projekte a dokument Europas-mobility.

Ing. Žofia Kocúrová

Poznáme víťazov súťaže Matematický klokan 2024

Naša škola sa každoročne zapája do najväčšej medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Aj tento rok si v nej zmeralo silu svojej logiky 25 našich žiakov so zvyškom Slovenska. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Pätnásti žiaci 1. a 2. ročníka v kategórii Kadet a desiati žiaci 3. a 4. ročníka v kategórii Junior. A výsledok najmä jedného žiaka nás veľmi milo prekvapil.

Víťazom kategórie Kadet sa na našej škole stal Timotej Vondrák z I.A, ktorý bol lepší ako 98% žiakov zapojených do tejto kategórie medzi SOŠ na Slovensku. S vynikajúcimi výsledkom sa na 2. mieste umiestnil Daniel Škamla z II.A, tretie miesto spoločne obsadili Ján Barbuš z I.A a Erika Pavlechová z I.H.

V kategórii Junior získal prvenstvo Roman Šuchma zo IV.H, za ním nasledovali na 2. mieste Sofiia Riabtseva z III.A a Iveta Chovancová z IV.Z na 3. mieste.

Naším úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a veríme, že o rok budú mať opäť chuť súťažiť. Ich snahu ocenila aj pani zástupkyňa Alena Murínová a koordinátorka súťaže pani učiteľka Popiková.

Design by: www.diablodesign.eu